Home » Nieuws » Bitcoin, een kijkje in de fundamentals tijdens de bear market

Bitcoin, een kijkje in de fundamentals tijdens de bear market


In onze Discord community voor leden ontvingen merken  (check onze community hier). Het leek ons dan ook een goed idee om dit project in de spotlight te zetten en hier een premium reeks artikelen aan toe te wijden. In deze reeks duiken we in de fundamentals achter crypto projecten en zullen we periodiek terugkomen om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Zoals jullie van ons gewend zijn analyseren we verschillende statistieken om een duidelijk en realistisch beeld te schetsen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kun je deze eenvoudig stellen in onze Discord community voor leden.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC) is recent sterk gedaald in prijs. Van een piek van $69.000 naar een huidige koers van rond de $20.000. De oorzaak is de macro-economische onzekerheid die naast de crypto markt de gehele kapitaalmarkt naar beneden heeft gehaald. Ondanks de lage koers van Bitcoin zien we qua on-chain fundamentals een veel positiever verhaal. In deze rubriek kijken we periodiek terug naar de fundamentals van Bitcoin t.o.v. de koers om te kijken of de prijsactie fundamenteel gerechtvaardigd is.

Fundamental metrics

In deze sectie kijken we naar belangrijke fundamentele metrics. Fundamentals focussen op onderliggende techniek, development en hoeveelheid gebruikers van een blockchain netwerk om een beeld te geven van de lange-termijn potentie van een project. Dit vormt de basis om risico’s in te schatten en investeringskeuzes te maken.

Hash rate

De Bitcoin hash rate is een goede indicator voor de veiligheid van het netwerk. De hash rate is de rekenkracht van het Bitcoin netwerk en wordt uitgedrukt in het aantal berekeningen per seconden. Miners zorgen voor deze rekenkracht en voeren de controles op de transacties uit in ruil voor wat Bitcoin. Hoe meer controles en hoe gedecentraliseerder deze plaats vinden hoe beter dit is voor het netwerk. Daarnaast geeft de hoge hash rate aan dat veel mensen bereid zijn om tijd en geld te investeren in het minen van Bitcoin en dus een positieve lange-termijn overtuiging hebben.

In figuur 1 is de hashrate te zien (gele lijn) t.o.v van de prijs van Bitcoin. Op het moment staat de Bitcoin hashrate op een recordhoogte, dit geeft aan dat de mining vraag naar het netwerk en de veiligheid ervan op een all-time high zit. Echter is het opvallend dat de prijs aan het dalen is. Over het algemeen stijgt de hash rate wanneer de bitcoin prijs stijgt omdat minen lucratiever wordt. Wanneer de prijs daalt zou je normaliter ook een verlaging van de hash rate verwachten (zie crash rond april 2021).  Dat dit niet gebeurd laat zien dat in de mining community men positief gesteld is over de toekomst van bitcoin.

Figuur 1: Bron; glassnode

Bitcoin Holders

Het aantal unieke adressen dat meer dan 0 Bitcoin (of Satoshi’s) bezit geeft een indicatie naar de adoptie van het netwerk. Ondanks de prijs crash van afgelopen maanden zien we dat het aantal unieke (non-zero) Bitcoin adressen op een all-time high is gekomen afgelopen weken. Dit laat zien dat adoptie alsmaar groeit, ondanks de volatile prijsontwikkelingen. Meer en meer mensen besluiten om tijdens de dip in te stappen.

Figuur 2: bron; Glassnode

Bitcoin whales

Het gedrag van Bitcoin whales (oftewel wallets met grote hoeveelheden Bitcoin) geeft een beeld wat het grote geld (vaak institutioneel geld) doet. Omdat whales dermate veel Bitcoin hebben kunnen zij een relatief sterke invloed hebben op de koers. Opvallend is dat uit Figuur 3 en 4 is te zien dat het aantal wallets met meer dan 1000 BTC afneemt (van ongeveer 2250 naar 2200), dit laat zien dat de enorme prijs crash van afgelopen maanden een gelimiteerde invloed heeft gehad op de grote whales. Als we kijken naar de prijs crash van mei 2022 zagen we juist een erg sterke retractie van aantal grote BTC wallets. Dit laat zien dat de prijs afname beïnvloed is door onder andere whale wallets die grote volumes van hun Bitcoin verkochten.

Figure 3: Bron; lookintobitcoin.com

In Figuur 4 zien we het aantal wallets dat meer dan 1 Bitcoin bezit. Opvallend is dat heel veel mensen gebruiken maken van de dip en BTC bijkopen om een volledige Bitcoin te bezitten. Op dit moment hebben we een recordaantal wallets die 1 Bitcoin bezitten (boven de 850 000). Dit geeft aan dat veel investeerders aan het accumuleren zijn.

Figuur 4: bron; Glassnode

Bitcoin op exchanges

Crypto exchanges worden voornamelijk gebruikt om te handelen. Veel Bitcoin op een exchange betekent vaak dat een groot deel van de markt onzeker is en toegang wil hebben tot het snel verkopen van hun Bitcoin. Wanneer veel Bitcoin op cold-wallets staan (en dus moeilijker te verhandelen zijn) geeft dit een beeld van de lange termijn overtuiging van holders. In Figuur 5 zien we de netto Bitcoin op exchanges. Zoals ze zien is de hoeveelheid Bitcoin op exchanges erg hard afgenomen. Dit laat zien dat tijdens de prijs crash afgelopen maand er continue Bitcoin is gekocht en van exchanges zijn afgehaald naar bijvoorbeeld cold wallets. Dit laat zien dat er continu geïnvesteerd wordt in Bitcoin, ondanks de prijs crash. Daarnaast is het indicatie dat meer Bitcoin in handen komt van lange termijn investeerders.

Figuur 5: bron; Messari

Bitcoin miners

Bitcoin miners hebben een essentiële invloed op de Bitcoin koers. Omdat miners veel kosten maken i.v.m. aankopen van mining rigs en elektriciteitskosten moeten miners constant (een deel) van hun geminde Bitcoin verkopen. Wanneer miners een Bitcoin vasthouden geeft dit meestal weer dat zij een langere termijn overtuiging hebben dat de koers zal stijgen. In Figuur 6 is de netto verandering in Bitcoin holdings weergegeven van de miners. De chart is gemiddeld over 30 dagen om beter de trend weer te geven. Duidelijk is dat een deel van de prijs capitulatie afgelopen maanden gerelateerd is aan de sterke verkoop van miners. Positief is het feit dat de trend lijkt om te draaien en dat er steeds meer Bitcoin verkocht wordt.

Figuur 6: bron; Glassnode

Conclusie

Het valt op dat ondanks de sterke crash van de Bitcoin koers (en de algehele kapitaalmarkt) veel on-chain fundamentals zelfs op een all-time high zitten. Zo is de hashrate hoger dan ooit en zijn het aantal unieke adressen alleen maar toegenomen. Dit laat zien dat op de lange termijn erg nog steeds veel geloof is in het Bitcoin netwerk.

Bitcoin kopen of verkopen?

Om antwoord te krijgen op de vraag of dit het juiste moment is om te kopen of verkopen verwijzen we je graag door naar onze Discord groep voor leden. Daar bediscussiëren onze analisten en ervaren handelaren dagelijks hun eigen in- of uitstapmomenten. Ook delen we hier regelmatig aanvullende koers analyses en updates van projecten die we eerder in deze rubriek hebben behandeld. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Crypto recap 06-12: Dogecoin stijgt na Twitter-gerucht, XRP nieuws en meer

  Goedemorgen! Als je regelmatig Crypto Insiders in de gaten houdt dan weet je dat het crypto nieuws nooit stilstaat. De ontwikkelingen volgen zich in razend tempo op en dus kan je soms het overzicht missen. Daarom zetten wij iedere ochtend het belangrijkste nieuws voor je op een rij. In deze editie vind je interessant ripple

 • Veroorzaakt de Amerikaanse schuldenberg een nieuwe bullrun voor bitcoin?

  Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord over de gigantische Amerikaanse overheidsschuld. Inmiddels is de schuldenberg gegroeid tot het duizelingwekkende bedrag van 31,3 biljoen dollar. In theorie kan Amerika natuurlijk onbeperkt dollars printen, waardoor je zou denken dat dit geen probleem is. De realiteit is echter anders. In dit artikel leg ik haarfijn uit hoe de schuldenberg

 • Bitcoin lijkt beter bestand tegen een recessie dan Meta

  Er wordt vaak gerefereerd naar Bitcoin (BTC) als een hedge tegen inflatie, maar 2022 heeft de tegenstanders van deze uitspraak een dienst weten te bewijzen. De koers van bitcoin is momenteel namelijk ongeveer 75% verwijderd van zijn all-time high in november 2021. Verreweg de meeste altcoins zijn zelfs nog verder in elkaar gezakt dit jaar

 • Timo’s take: Dit kan je tijdens de strenge cryptowinter blijven doen

  Als crypto-enthousiasteling zijn het moeilijke tijden; de koersen staan in het rood en bedrijven op instorten. Dit vormt natuurlijk weer nieuwe munitie voor allerlei media die schrijven dat crypto zoals bitcoin (BTC) “zeepbellen” zijn. Zelfs de Europese Centrale Bank (ECB) stelt dat BTC op weg is naar irrelevantie. Maar het feit is dat crypto er

 • VeChain klaar voor stijging voordat crypto koers naar dieptepunt zakt

  Crypto Insiders leden ontvangen in onze Discord omgeving dagelijks nieuwe technische analyses voor cryptocurrencies. In dit artikel delen we een recente analyse van VeChain (VET) uit onze Premium groep. Ben je nog geen lid of mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, probeer dan een Premium-lidmaatschap 30 dagen volledig gratis. Laatste

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: