Home » Nieuws » Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta » Crypto Insiders

Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta » Crypto Insiders


Sri Lanka is het thuisland van de Sri Lankaanse roepie, maar ook deze fiat-valuta heeft het erg moeilijk de afgelopen tijd. De valuta heeft al een flink deel van zijn waarde verloren, en nu kerft het nieuwe dieptepunten uit.

Fiat daalt hard in waarde

De val ging op 9 maart van start, toen de valuta opende met een enorme gap down van bijna 12%. De fiat-valuta is wederom afkomstig uit een emerging market en heeft relatief gezien een erg lage marktwaarde van slechts 27 miljard euro.

Volgens een interessante tabel van CoinMarketCap staat de valuta (ticker: LKR) op plek 67 in de lijst van grootste valuta. Op het moment hebben zelfs cryptovaluta als Terra (LUNA) en Solana (SOL) een hogere marktwaarde. Marktwaarde zegt helaas niets over stabiliteit, de huidige totale waardedaling ten opzichte van de euro is vanaf 7 maart 2022 al bijna 40%.

De Sri Lankaanse roepie op de euro, grafiek met dank aan TradingView.

Ook interessant om te zien is dat sommige technische indicatoren niet goed werken in dit soort situaties. Zo is de Relative Strength Index (RSI) voor zowel het euro- als het dollarpaar al erg lang extreem oversold. Voor velen zou dit begin maart al een koopsignaal zijn geweest, maar sindsdien is de valuta een vierde van zijn waarde extra verloren.

Net geen hyperinflatie

40% is op zichzelf al een enorm percentage voor een fiat-valuta, maar hyperinflatie is het net niet. Over het algemeen wordt voor de definitie van hyperinflatie een percentage van 50% per maand aangehouden. Dat is enorm. De meest extreme inflatie in Sri Lanka van de afgelopen tijd vond plaats tussen 7 maart en 7 april, en bedroeg ongeveer 36%. Het scheelt niet veel, maar ‘hyper’ mag het beestje nog niet genoemd worden.

De hoge inflatie blijkt te zijn veroorzaakt doordat de overheid zijn externe schulden niet meer kan betalen, volgens de centrale bank van het land. De forexreserves worden gebruikt om essentiële goederen aan te schaffen, zoals brandstof. Financial Times schrijft dat het de slechts presterende valuta van het moment is. De Russische roebel is op dit moment iets gekalmeerd.

Inwoners kopen cryptocurrency

De inwoners van Sri Lanka blijken op grote schaal in cryptovaluta te investeren. Zo kost bitcoin in de Sri Lankaanse roepie maar liefst 13,247,860 LKR, volgens CoinGecko. Volumes zijn hard toegenomen. De grafiek verschilt bovendien duidelijk met die van de USD-grafiek. Bitcoin in de LKR heeft al een nieuwe all-time-high gevonden.

Bitcoin op de Sri Lankaanse roepie (LKR). Grafiek met dank aan CoinGecko.

Ook hebben veel overheidsfunctionarissen ontslag genomen na de start van de crisis. De kersverse Minister van Financiën had slechts één dag zijn functie en is nu al van zijn positie ontheven, schrijft BeInCrypto.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Coca Cola en Crypto.com lanceren WK voetbal NFT’s

  Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is in volle gang en brengt miljoenen voetbalfans samen in de strijd om de felbegeerde gouden WK-beker. Het WK is tevens de ideale mogelijkheid om een passende non-fungible token (NFT) collectie te lanceren. Coca Cola wilt de gelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan en heeft een samenwerking gesloten met

 • Crypto recap 05-12: Bitvavo over cryptowinter, en meer crypto nieuws

  Als je regelmatig Crypto Insiders in de gaten houdt dan weet je dat het crypto nieuws nooit stilstaat. De ontwikkelingen volgen zich in razend tempo op en dus kan je soms het overzicht missen. Daarom zetten wij iedere ochtend het belangrijkste nieuws voor je op een rij. In deze editie vinden we uitspraken van de

 • Bitcoin kan in 2023 naar de $5.000 zakken, volgens bank uit VS

  Standard Chartered, een bank gevestigd in de Verenigde Staten, deelt aan het einde van elk jaar een lijst van mogelijke verrassingen voor het volgende jaar, zo ook dit jaar. In de lijst wordt bijvoorbeeld gesproken over een mogelijke impeachment van president Biden, maar ook bitcoin (BTC) staat in de lijst. Helaas voor bitcoin investeerders is

 • Mysterieuze bitcoin miner deelt BTC handtekening uit 2009

  Op 31 oktober 2008 werd in een negen pagina’s lange whitepaper het idee achter Bitcoin (BTC) uitgelegd. Na enkele maanden hard werken werd op 3 januari 2009 het eerste blok gemined van het nieuwe elektronische peer-to-peer geldsysteem. Op dat moment kwam de eerste vijftig BTC op de markt, een historische gebeurtenis. Op 12 januari 2009

 • Waarom jij bitcoin steeds te duur koopt: Door ‘t oog van de psycholoog

  Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van crypto en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog. In de huidige bearmarkt zien we, net als in de vorige cycli, een vermindering van aandacht voor

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: