Home » Nieuws » Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta » Crypto Insiders

Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta » Crypto Insiders


Sri Lanka is het thuisland van de Sri Lankaanse roepie, maar ook deze fiat-valuta heeft het erg moeilijk de afgelopen tijd. De valuta heeft al een flink deel van zijn waarde verloren, en nu kerft het nieuwe dieptepunten uit.

Fiat daalt hard in waarde

De val ging op 9 maart van start, toen de valuta opende met een enorme gap down van bijna 12%. De fiat-valuta is wederom afkomstig uit een emerging market en heeft relatief gezien een erg lage marktwaarde van slechts 27 miljard euro.

Volgens een interessante tabel van CoinMarketCap staat de valuta (ticker: LKR) op plek 67 in de lijst van grootste valuta. Op het moment hebben zelfs cryptovaluta als Terra (LUNA) en Solana (SOL) een hogere marktwaarde. Marktwaarde zegt helaas niets over stabiliteit, de huidige totale waardedaling ten opzichte van de euro is vanaf 7 maart 2022 al bijna 40%.

De Sri Lankaanse roepie op de euro, grafiek met dank aan TradingView.

Ook interessant om te zien is dat sommige technische indicatoren niet goed werken in dit soort situaties. Zo is de Relative Strength Index (RSI) voor zowel het euro- als het dollarpaar al erg lang extreem oversold. Voor velen zou dit begin maart al een koopsignaal zijn geweest, maar sindsdien is de valuta een vierde van zijn waarde extra verloren.

Net geen hyperinflatie

40% is op zichzelf al een enorm percentage voor een fiat-valuta, maar hyperinflatie is het net niet. Over het algemeen wordt voor de definitie van hyperinflatie een percentage van 50% per maand aangehouden. Dat is enorm. De meest extreme inflatie in Sri Lanka van de afgelopen tijd vond plaats tussen 7 maart en 7 april, en bedroeg ongeveer 36%. Het scheelt niet veel, maar ‘hyper’ mag het beestje nog niet genoemd worden.

De hoge inflatie blijkt te zijn veroorzaakt doordat de overheid zijn externe schulden niet meer kan betalen, volgens de centrale bank van het land. De forexreserves worden gebruikt om essentiële goederen aan te schaffen, zoals brandstof. Financial Times schrijft dat het de slechts presterende valuta van het moment is. De Russische roebel is op dit moment iets gekalmeerd.

Inwoners kopen cryptocurrency

De inwoners van Sri Lanka blijken op grote schaal in cryptovaluta te investeren. Zo kost bitcoin in de Sri Lankaanse roepie maar liefst 13,247,860 LKR, volgens CoinGecko. Volumes zijn hard toegenomen. De grafiek verschilt bovendien duidelijk met die van de USD-grafiek. Bitcoin in de LKR heeft al een nieuwe all-time-high gevonden.

Bitcoin op de Sri Lankaanse roepie (LKR). Grafiek met dank aan CoinGecko.

Ook hebben veel overheidsfunctionarissen ontslag genomen na de start van de crisis. De kersverse Minister van Financiën had slechts één dag zijn functie en is nu al van zijn positie ontheven, schrijft BeInCrypto.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • 1,7 miljoen dollar aan bitcoin gaat letterlijk naar de maan

  Als het aan het bedrijf LunarCrush ligt, zal er in de nabije toekomst een schatkist met 62 bitcoin (BTC) op de maan te vinden zijn. De private key van de schatkist, waarmee de bitcoins te ontgrendelen zijn, wordt gegraveerd op een gemotoriseerd maanvoertuig. Dat betekent dat de eerste persoon die een plan realiseert om de

 • Traders opgelet: Elliott Wave analyse voorspelt flinke stijging

  In dit artikel delen we een recente analyse van VeChain (VET) die eerder in onze Premium trading-community is gedeeld. Ervaren analisten delen hier wekelijks meer dan 20 technische analyses en meer dan 1.000 leden maken hier dagelijks gebruik van. Onze community biedt een veilige en leerzame omgeving waar handelaren van alle niveaus samenkomen en kennis

 • Presale crypto AltSignals hoop te profiteren van nieuwe bullmarkt

  Dit artikel is een ingezonden stuk, geen financieel advies en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. Om gratis nieuws mogelijk te maken bevatten sommige uitingen affiliate hyperlinks. Dit kost jou als lezer niets. Stijgende crypto prijzen hebben begin

 • De Amerikaanse overheid gaat dit jaar nog 41 duizend BTC verkopen

  In november 2022 kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) bekend had gemaakt dat het een jaar eerder meer dan 50.000 bitcoin (BTC) in beslag had genomen. Inmiddels is de Amerikaanse overheid begonnen met het liquideren van deze enorme bitcoin positie. In beslag genomen Silk Road BTC wordt

 • Bitcoin was de best presterende asset van het afgelopen kwartaal

  Bitcoin (BTC) wist zich in het afgelopen jaar sterk te onderscheiden van de eerdere prijsactie tijdens de hardnekkige bearmarkt van 2022. Het afgelopen jaar stond in het teken van de hevige prijsdaling in de koers van bitcoin, maar sinds de jaarwisseling lijkt bitcoin echter een andere richting te zijn ingeslagen, en dat uit zich nu

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: