Home » Nieuws » Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta » Crypto Insiders

Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta » Crypto Insiders

Registreer je vandaag bij Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo! En ontvang €1.000,00 aan trading fee's!

Sri Lanka is het thuisland van de Sri Lankaanse roepie, maar ook deze fiat-valuta heeft het erg moeilijk de afgelopen tijd. De valuta heeft al een flink deel van zijn waarde verloren, en nu kerft het nieuwe dieptepunten uit.

Fiat daalt hard in waarde

De val ging op 9 maart van start, toen de valuta opende met een enorme gap down van bijna 12%. De fiat-valuta is wederom afkomstig uit een emerging market en heeft relatief gezien een erg lage marktwaarde van slechts 27 miljard euro.

Volgens een interessante tabel van CoinMarketCap staat de valuta (ticker: LKR) op plek 67 in de lijst van grootste valuta. Op het moment hebben zelfs cryptovaluta als Terra (LUNA) en Solana (SOL) een hogere marktwaarde. Marktwaarde zegt helaas niets over stabiliteit, de huidige totale waardedaling ten opzichte van de euro is vanaf 7 maart 2022 al bijna 40%.

De Sri Lankaanse roepie op de euro, grafiek met dank aan TradingView.

Ook interessant om te zien is dat sommige technische indicatoren niet goed werken in dit soort situaties. Zo is de Relative Strength Index (RSI) voor zowel het euro- als het dollarpaar al erg lang extreem oversold. Voor velen zou dit begin maart al een koopsignaal zijn geweest, maar sindsdien is de valuta een vierde van zijn waarde extra verloren.

Net geen hyperinflatie

40% is op zichzelf al een enorm percentage voor een fiat-valuta, maar hyperinflatie is het net niet. Over het algemeen wordt voor de definitie van hyperinflatie een percentage van 50% per maand aangehouden. Dat is enorm. De meest extreme inflatie in Sri Lanka van de afgelopen tijd vond plaats tussen 7 maart en 7 april, en bedroeg ongeveer 36%. Het scheelt niet veel, maar ‘hyper’ mag het beestje nog niet genoemd worden.

De hoge inflatie blijkt te zijn veroorzaakt doordat de overheid zijn externe schulden niet meer kan betalen, volgens de centrale bank van het land. De forexreserves worden gebruikt om essentiële goederen aan te schaffen, zoals brandstof. Financial Times schrijft dat het de slechts presterende valuta van het moment is. De Russische roebel is op dit moment iets gekalmeerd.

Inwoners kopen cryptocurrency

De inwoners van Sri Lanka blijken op grote schaal in cryptovaluta te investeren. Zo kost bitcoin in de Sri Lankaanse roepie maar liefst 13,247,860 LKR, volgens CoinGecko. Volumes zijn hard toegenomen. De grafiek verschilt bovendien duidelijk met die van de USD-grafiek. Bitcoin in de LKR heeft al een nieuwe all-time-high gevonden.

Bitcoin op de Sri Lankaanse roepie (LKR). Grafiek met dank aan CoinGecko.

Ook hebben veel overheidsfunctionarissen ontslag genomen na de start van de crisis. De kersverse Minister van Financiën had slechts één dag zijn functie en is nu al van zijn positie ontheven, schrijft BeInCrypto.

2
Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • XRP analyse: Ripple gebruikers op hoogste punt sinds 2020

  In de premium omgeving van Crypto Insiders worden dagelijks actuele technische analyses gedeeld door ervaren analisten. De afgelopen periode kwam Ripple (XRP) hier regelmatig ter sprake. In deze rubriek blikken we terug op deze technische analyse en brengen we de recente ontwikkelingen en verwachtingen voor de komende periode in kaart. Mocht je na het lezen

 • Crypto-hedgefonds 3AC vraagt faillissement aan, oprichters spoorloos

  Het grote crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (kortweg 3AC) kwam vorige maand in de financiële problemen na de crash van het Terra-ecosysteem (LUNA). Er viel maar weinig te redden, en nu heeft het bedrijf faillissement aangevraagd. Tegelijkertijd zijn de oprichters spoorloos verdwenen. Bescherming tegen schuldeisers Dat schrijft de Financial Times, die de aanvraag voor faillissement heeft

 • De vreemde plannen van centrale banken in Madelon Praat

  De Bank for International Settlements, eigenlijk de centrale bank voor andere centrale banken, waarschuwt toch voor een mogelijk scenario waarin de economische groei afneemt terwijl de inflatie hoog blijft. De nachtmerrie voor iedere centraal bankier.  Ook Christine Lagarde van de ECB kwam afgelopen week met een zeer opmerkelijk plan om een eurocrisis af te wenden

 • Ethereum transactiekosten naar laagste punt sinds 2020

  Een van de grootste valkuilen van het Ethereum (ETH) netwerk is het feit dat de transactiekosten, ofwel gas fees, vrijwel onbetaalbaar worden op het moment dat er drukte op het netwerk ontstaat. Dit is ook een van de redenen dat Ethereum in deze staat nooit echt mainstream zou kunnen worden. Toch zien we de laatste

 • Noord-Korea is wereldleider in crypto criminaliteit

  Het klinkt misschien vreemd, maar Noord-Korea staat bovenaan de lijst van wereldwijde crypto criminaliteit. De dictatuur heeft de afgelopen jaren op grote schaal hacks en andere aanvallen uitgevoerd op verschillende crypto projecten. In totaal zijn er miljarden door de dictatuur buit gemaakt. Noord-Koreaanse hackers Volgens data van Coincub is het land verantwoordelijk voor tenminste 15

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: