Home » Nieuws » Bitcoin koersanalyse: vechten met sterke dollar

Bitcoin koersanalyse: vechten met sterke dollar


De bitcoin koers en de waarde van de dollar zijn nauw met elkaar verbonden, maar niet op een positieve manier. Wat je veelal ziet is dat als de dollar sterker wordt, bitcoin juist daalt. Op dit moment is de dollar bezig met een run die zijn weerga niet kent. Wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin wordt op het moment van schrijven verhandeld voor 20.337 dollar op cryptobeurs Binance.

Raoul Pal, CEO van Real Vision zegt: “Als de dollar zo door gaat, gaat de boel echt kapot. De dollar groeit letterlijk parabolisch.”

Koers DXY parabolisch

Als we de grafiek erbij pakken dan kan je het niet anders dan met hem eens zijn. Hieronder zie je de DXY, elke candle staat voor één week. De DXY is de dollar strength index en vergelijkt de dollar met een mandje andere internationale valuta.

Bron: Tradingview

Traders volgen vaak de prestaties van de DXY, aangezien een sterke index suggereert dat beleggers risicovolle activa zoals bitcoin verkopen om Amerikaanse dollars aan te houden. Pal denkt dat de dollar nog verder kan stijgen tot 120 (op dit moment 109). Hij zegt dat er pas op 120 een resistance is.

Om die resistance van 120 te laten zien moeten we uitzoomen, en dan zie je pas echt goed hoe absurd die parabolische groei is van de dollar.

Bron: Tradingview

Correlatie bitcoin koers en DXY

De volgende grafiek laat duidelijk zien dat de opmars van de DXY een negatief effect heeft op de bitcoin koers. Hoewel, wellicht is het veiliger om te spreken van correlatie in plaats van causaliteit.

Bron: Tradingview

Er is nog een indicator die hier goed op inspeelt. De correlatie tussen de DXY en de bitcoin koers laat zich vatten in een correlatie-coëfficiënt. Eigenlijk spreek je hier van een omgekeerde correlatie.

Bitcoin koers negatief verbonden aan DXY

In de afgelopen jaren is duidelijk te zien dat wanneer de DXY in een neerwaartse beweging was, de bitcoin koers een opwaartse beweging liet zien. En dat is andersom ook het geval, getuige het afgelopen jaar.

Bron: Tradingview

Die negatieve correlatie kun je op Tradingview bekijken door de indicator Correlatie Coefficiënt te gebruiken. De DXY en de bitcoin koers bewegen dus in omgekeerde richting. Met name de wekelijkse correlatiecoëfficiënt tussen BTC en USD daalde vandaag tot -0,90.

De laatste keer dat de correlatie -0,90 was, was in augustus 2020. Toen stond de geldpers op standje maximaal en was bitcoin bezig aan een stijging om de destijds all time high van 20.000 dollar te breken.

Vervelende week bitcoin koers

Volgens Pal kan het een vervelende week worden voor bitcoin als we alleen kijken naar de DXY. Maar deze week worden ook wat economische data van de VS vrijgegeven die het tij kunnen keren.

“Het kan een vervelende week veroorzaken in risicovolle activa. Ik denk niet dat aandelen nieuwe dieptepunten bereiken, maar dat weet ik niet zeker. Hetzelfde met cryptovaluta. Persoonlijk denk ik dat we deze week gered worden door zwakke economische gegevens.”
Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Crypto-project Acala printte per ongeluk $3 miljard aan stablecoins

  Er kan een heleboel misgaan met een crypto project. Zo kunnen bijvoorbeeld hackers toeslaan, maar ook ontwikkelaars zelf kunnen behoorlijk de plank misslaan. Dat gebeurde in augustus met het Acala netwerk, zoals toen in het crypto nieuws te lezen. Hier werd destijds per ongeluk maar liefst $3 miljard aan de stablecoin uUSD geprint. Inmiddels heeft

 • Bank: Crypto nog risicovol, wel positieve stablecoin-inflows

  Het lijkt erop dat het nog wel even slecht weer is in crypto-land. Centrale banken blijven de rentes opvoeren, de situatie met Rusland ziet er niet vrolijk uit en regulatoren slaan ook een andere toon aan. Toch ziet Bank of America een klein beetje zonneschijn tussen de donkere wolken door. Crypto blijft risicovol In een

 • Wintermute crypto hack van $160 miljoen was mogelijk ‘inside job’

  Om de zoveel tijd horen we weer over een DeFi platform dat door een kwetsbaarheid in de smart contracts miljoenen kwijtgeraakt is. Onlangs was het raak bij market maker Wintermute, waar voor ruim $160 miljoen dollar aan crypto buitgemaakt is. Het bijzondere aan de ‘hack’ van Wintermute is dat er geruchten gaan dat het om

 • Kolen nog populairste bron voor bitcoin mining, maar gebruik neemt af

  Een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) openbaarde dinsdag groot nieuws over de bitcoin (BTC) mining sector. Volgens het onderzoek is de ‘elektriciteitsmix’ voor bitcoin mining de laatste jaren aan het veranderen. Fossiele brandstoffen in bitcoin mining Volgens het onderzoek werd begin dit jaar 62% van de elektriciteit voor bitcoin mining geproduceerd

 • Zo bepaal je de waarde van de populaire PostNL NFT’s

  Een paar dagen geleden ging PostNL van start met de mainsale van hun unieke NFT-cryptopostzegels. Deze ‘NL crypto stamp’ bleek razend populair tijdens de voorverkoop en ook tijdens de meest recente verkoopronde gingen de cryptopostzegels als warme broodjes over de toonbank. Niet alleen verzamelaars waren enorm geïnteresseerd, ook crypto-handelaren wilden niet buiten de boot vallen

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: