Home » Nieuws » correlatie aandelen op laag punt

correlatie aandelen op laag punt


De bitcoin koers is de afgelopen 24 uur met 4% gedaald waardoor BTC verhandeld wordt voor 22.430 euro. Lang kon bitcoin zich meten met de koersen van verschillende aandelenindexen, maar die correlatie is gedaald tot het laagste punt in drie maanden.

Morgen deelt de FED nieuwe cijfers over de inflatie en een eventuele renteverhoging, zal de correlatie weer stijgen?

Bitcoin koers net geen 24.000 euro behaald

De daling van vandaag zorgt ervoor dat bitcoin evenveel waard is als zeven dagen geleden. Twee dagen geleden kwam 24.000 euro in zicht op cryptobeurs Binance, maar de bitcoin koers had (helaas) andere plannen.

Bitcoin koers

In de intro van dit artikel schreven we dat de correlatie tussen aandelen en bitcoin op een laag punt staat, maar dat betekent niet dat ze niet dezelfde beweging kunnen maken.

Bitcoin volgt vandaag aandelenkoersen

De Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 Index en de Nasdaq daalden alle drie ongeveer 1% terwijl bitcoin dus 4% heeft moeten inleveren. Het lijkt of beleggers voorzichtig zijn in afwachting van de publicatie van Amerikaanse inflatiecijfers morgen. Verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank een renteverhoging zal aankondigen.

Laagste correlatie bitcoin in 3 maanden

Los van de daling van vandaag, is de correlatie van bitcoin en de Nasdaq-index gedaald tot het laagste punt in drie maanden, aldus data van onderzoeksbureau Kaiko.

Zowel aandelen als obligaties maakten sinds het begin van 2022 grote dalingen mee, maar bitcoin heeft het nog slechter gedaan. Bitcoin is sinds begin 2022 met 52% gedaald terwijl de Nasdaq 21% heeft moeten inleveren.

Bron: Kaiko

In de grafiek hierboven zie je dat de trend uiteenloopt. De blauwe lijn laat de correlatie van bitcoin zien met obligaties en de oranje lijn met de Nasdaq.

Sinds begin 2022 waren crypto- en aandelenmarkten nauw met elkaar verbonden. Het hoogtepunt van de correlatie werd zelfs behaald in mei. Maar in de daaropvolgende maanden is de correlatie verzwakt nadat vele cryptobedrijven omvielen en de bitcoin koers 12.000 euro moest inleveren. De aandelen- en obligatiemarkten waren vanaf mei juist positiever ingesteld.

Mei maakt verschil bitcoin en aandelen

In de grafiek hieronder is oranje de bitcoin koers en groen de koers van de Nasdaq Index. De waardes worden rechts uitgedrukt in percentages. Van begin 2022 tot begin mei volgen beiden hetzelfde pad, maar vanaf mei is duidelijk zichtbaar dat bitcoin harder daalt dan de Nasdaq.

Bron: Tradingview

Bitcoin in wachtkamer FED

Analist Clara Medalie van Kaiko erkent de trend, maar legt uit dat op dagen waarop de markten wachten op nieuws van de FED, zowel bitcoin als de aandelenmarkten dalen en de correlatie oploopt:

“Wat we het afgelopen jaar hebben gezien, is dat de correlaties rond belangrijke publicaties van economische data, zoals mededelingen van de Fed of inflatiecijfers, meestal sterker worden.”

Morgen wordt een belangrijke dag, want dan zal de Amerikaanse centrale bank nieuws delen over inflatiecijfers en een eventuele renteverhoging. Elke keer als de FED met een soortgelijke mededeling komt, zie je dat de bitcoin koers hevig beweegt.

 


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Crypto-project Acala printte per ongeluk $3 miljard aan stablecoins

  Er kan een heleboel misgaan met een crypto project. Zo kunnen bijvoorbeeld hackers toeslaan, maar ook ontwikkelaars zelf kunnen behoorlijk de plank misslaan. Dat gebeurde in augustus met het Acala netwerk, zoals toen in het crypto nieuws te lezen. Hier werd destijds per ongeluk maar liefst $3 miljard aan de stablecoin uUSD geprint. Inmiddels heeft

 • Bank: Crypto nog risicovol, wel positieve stablecoin-inflows

  Het lijkt erop dat het nog wel even slecht weer is in crypto-land. Centrale banken blijven de rentes opvoeren, de situatie met Rusland ziet er niet vrolijk uit en regulatoren slaan ook een andere toon aan. Toch ziet Bank of America een klein beetje zonneschijn tussen de donkere wolken door. Crypto blijft risicovol In een

 • Wintermute crypto hack van $160 miljoen was mogelijk ‘inside job’

  Om de zoveel tijd horen we weer over een DeFi platform dat door een kwetsbaarheid in de smart contracts miljoenen kwijtgeraakt is. Onlangs was het raak bij market maker Wintermute, waar voor ruim $160 miljoen dollar aan crypto buitgemaakt is. Het bijzondere aan de ‘hack’ van Wintermute is dat er geruchten gaan dat het om

 • Kolen nog populairste bron voor bitcoin mining, maar gebruik neemt af

  Een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) openbaarde dinsdag groot nieuws over de bitcoin (BTC) mining sector. Volgens het onderzoek is de ‘elektriciteitsmix’ voor bitcoin mining de laatste jaren aan het veranderen. Fossiele brandstoffen in bitcoin mining Volgens het onderzoek werd begin dit jaar 62% van de elektriciteit voor bitcoin mining geproduceerd

 • Zo bepaal je de waarde van de populaire PostNL NFT’s

  Een paar dagen geleden ging PostNL van start met de mainsale van hun unieke NFT-cryptopostzegels. Deze ‘NL crypto stamp’ bleek razend populair tijdens de voorverkoop en ook tijdens de meest recente verkoopronde gingen de cryptopostzegels als warme broodjes over de toonbank. Niet alleen verzamelaars waren enorm geïnteresseerd, ook crypto-handelaren wilden niet buiten de boot vallen

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: