Home » Nieuws » crypto vormt risico voor opkomende landen

crypto vormt risico voor opkomende landen


Overheden vinden het principe van een goed traceerbare blockchain misschien erg interessant of zelfs ideaal, maar de monetaire aspecten van cryptocurrencies vinden ze minder leuk. Sterker nog, een denktank van de Verenigde Naties denkt dat de crypto-markt nog steeds in een bubbel verkeert.

Opkomende economieën extra kwetsbaar voor crypto

Dat schrijft de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in een vier pagina’s tellend rapport. “All that glitters is not gold”, benadrukt de VN-organisatie. De voordelen die cryptocurrencies bieden voor sommige individuen en instituten worden overschaduwd door de risico’s en de kosten, volgens de denktank.

Met name voor ontwikkelende landen zou dit gelden, omdat in deze landen de adoptiegraad van private cryptovaluta erg hoog is. De pandemie heeft dat het afgelopen paar jaar exponentieel versneld. Deze opkomende economieën hebben een minder sterk financieel systeem en een minder sterke valuta. Dat kan risico’s vormen voor de monetaire soevereiniteit, het beleid en de macro-economische stabiliteit.

Veel landen ervaren al de risico’s van een gebrekkige monetaire stabiliteit. Dat zou komen doordat veel inwoners van deze landen soms liever crypto gebruiken dan de nationale valuta en het bijbehorende betalingssysteem.

In november 2021 was het volgens het onderzoek al in 41 landen verboden voor banken en andere financiële instituten om crypto-diensten aan te bieden, of exchanges mochten geen tokens verkopen aan individuen en bedrijven. Negen landen hebben crypto zelfs helemaal verboden. Dat zijn Algerije, Bangladesh, China, Egypte, Irak, Marokko, Nepal, Qatar en Tunesië.

Crypto adoptie in Oekraïne en Rusland het grootst

Verder zet het rapport uiteen in welke landen de adoptie het grootst is. Oekraïne staat aan kop, waar niet geheel onverwachts 12,7% van de bevolking in crypto investeert. In Rusland is dit 11,9%. In Venezuela, dat lang geplaagd is door hyperinflatie, vertrouwt 10,3% van de bevolking op de activaklasse. Het overgrote deel van de grafiek is rood. Dit zijn ontwikkelende economieën. Slechts vijf van de twintig landen in de lijst zijn ontwikkelde landen, die doorgaans financieel een stuk sterker staan.

Veel van de landen met de hoogste adoptiepercentages zijn minder welvarend. Bron: UNCTAD

De organisatie pleit voor het beperken van advertenties voor crypto-activa, het reguleren van de industrie en voor een “modern, betrouwbaar en betaalbaar betalingssysteem voor de publieke sector.” Met dat laatste bedoelt het een Central Bank Digital Currency (CBDC) of een snel betalingssysteem voor de retail-markt.

Dat dit soort overheidsorganisaties niet direct voorstander zijn van crypto is geen geheim. Onlangs was het International Monetary Fund (IMF) in het crypto nieuws omdat stablecoins voor meer pijn gingen zorgen.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Experts zien zwakte in de bitcoin koers en delen nieuwe analyse

  Leden van Crypto Insiders Premium ontvangen wekelijks nieuwe technische analyses van meer dan 20 cryptovaluta. Ook kom je in contact met ervaren handelaren, analisten en een community van meer dan 1.000 leden. In dit artikel delen we een recente analyse van bitcoin (BTC) die eerder in onze premium groep is gedeeld. Ben je nog geen

 • Voormalig Coinbase medewerker bekent schuld voor insider trading

  Ishan Wahi, een voormalig productmanager van Coinbase Global, bekent tegenover een Amerikaanse rechter schuld voor insider trading, oftewel het handelen met voorkennis. Wahi werd vorig jaar zomer opgepakt. Het gaat in de Verenigde Staten om de eerste officiële rechtszaak voor de handel met voorkennis in crypto. Zeker bij een beursplatform als Coinbase kan dat om

 • Cardano DeFi platform Sundaeswap houdt eerste stemronde

  Sundaeswap, een relatief nieuw decentralized finance (DeFi) platform op het Cardano (ADA) netwerk, gaat aan de slag met een nieuw voorstel waar token bezitters mogen stemmen over hoe het platform bestuurd wordt. Deze ontwikkeling laat bezitters met minimaal 10.000 SUNDAE tokens voorstellen doen waarover vervolgens gestemd wordt. Het is een mooi voorbeeld van een decentralized

 • Eerste ETH opnames op Ethereum testnet succesvol

  De mogelijkheid om ethereum (ETH) op te nemen uit het ETH 2.0 staking contract komt stapsgewijs steeds dichterbij. Afgelopen week werd een nieuw testnet onder de codenaam Zhejiang gelanceerd en deze week werd de Shanghai-Capella (Shapella) upgrade doorgevoerd. De eerste ETH opnames zijn inmiddels succesvol afgerond, maken de ontwikkelaars bekend. And we hit Shapella on

 • AI crypto stijgen hard, dit is waarom

  Sinds ChatGPT de mainstream heeft bereikt, is artificial intelligence hét onderwerp van het moment. ChatGPT is een AI chatbot die binnen enkele dagen al meer dan één miljoen gebruikers wist binnen te harken. Onlangs kon je in het crypto nieuws lezen dat steeds meer mensen de opkomst van AI een belangrijkere ontwikkeling vinden dan die

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: