Home » Nieuws » crypto vormt risico voor opkomende landen

crypto vormt risico voor opkomende landen


Overheden vinden het principe van een goed traceerbare blockchain misschien erg interessant of zelfs ideaal, maar de monetaire aspecten van cryptocurrencies vinden ze minder leuk. Sterker nog, een denktank van de Verenigde Naties denkt dat de crypto-markt nog steeds in een bubbel verkeert.

Opkomende economieën extra kwetsbaar voor crypto

Dat schrijft de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in een vier pagina’s tellend rapport. “All that glitters is not gold”, benadrukt de VN-organisatie. De voordelen die cryptocurrencies bieden voor sommige individuen en instituten worden overschaduwd door de risico’s en de kosten, volgens de denktank.

Met name voor ontwikkelende landen zou dit gelden, omdat in deze landen de adoptiegraad van private cryptovaluta erg hoog is. De pandemie heeft dat het afgelopen paar jaar exponentieel versneld. Deze opkomende economieën hebben een minder sterk financieel systeem en een minder sterke valuta. Dat kan risico’s vormen voor de monetaire soevereiniteit, het beleid en de macro-economische stabiliteit.

Veel landen ervaren al de risico’s van een gebrekkige monetaire stabiliteit. Dat zou komen doordat veel inwoners van deze landen soms liever crypto gebruiken dan de nationale valuta en het bijbehorende betalingssysteem.

In november 2021 was het volgens het onderzoek al in 41 landen verboden voor banken en andere financiële instituten om crypto-diensten aan te bieden, of exchanges mochten geen tokens verkopen aan individuen en bedrijven. Negen landen hebben crypto zelfs helemaal verboden. Dat zijn Algerije, Bangladesh, China, Egypte, Irak, Marokko, Nepal, Qatar en Tunesië.

Crypto adoptie in Oekraïne en Rusland het grootst

Verder zet het rapport uiteen in welke landen de adoptie het grootst is. Oekraïne staat aan kop, waar niet geheel onverwachts 12,7% van de bevolking in crypto investeert. In Rusland is dit 11,9%. In Venezuela, dat lang geplaagd is door hyperinflatie, vertrouwt 10,3% van de bevolking op de activaklasse. Het overgrote deel van de grafiek is rood. Dit zijn ontwikkelende economieën. Slechts vijf van de twintig landen in de lijst zijn ontwikkelde landen, die doorgaans financieel een stuk sterker staan.

Veel van de landen met de hoogste adoptiepercentages zijn minder welvarend. Bron: UNCTAD

De organisatie pleit voor het beperken van advertenties voor crypto-activa, het reguleren van de industrie en voor een “modern, betrouwbaar en betaalbaar betalingssysteem voor de publieke sector.” Met dat laatste bedoelt het een Central Bank Digital Currency (CBDC) of een snel betalingssysteem voor de retail-markt.

Dat dit soort overheidsorganisaties niet direct voorstander zijn van crypto is geen geheim. Onlangs was het International Monetary Fund (IMF) in het crypto nieuws omdat stablecoins voor meer pijn gingen zorgen.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Kolen nog populairste bron voor bitcoin mining, maar gebruik neemt af

  Een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) openbaarde dinsdag groot nieuws over de bitcoin (BTC) mining sector. Volgens het onderzoek is de ‘elektriciteitsmix’ voor bitcoin mining de laatste jaren aan het veranderen. Fossiele brandstoffen in bitcoin mining Volgens het onderzoek werd begin dit jaar 62% van de elektriciteit voor bitcoin mining geproduceerd

 • Zo bepaal je de waarde van de populaire PostNL NFT’s

  Een paar dagen geleden ging PostNL van start met de mainsale van hun unieke NFT-cryptopostzegels. Deze ‘NL crypto stamp’ bleek razend populair tijdens de voorverkoop en ook tijdens de meest recente verkoopronde gingen de cryptopostzegels als warme broodjes over de toonbank. Niet alleen verzamelaars waren enorm geïnteresseerd, ook crypto-handelaren wilden niet buiten de boot vallen

 • Gezochte Terra Luna oprichter Do Kwon ontkent dat hij zich verstopt

  Terra (LUNA) oprichter Do Kwon wordt niet alleen gezocht door de Zuid-Koreaanse autoriteiten, maar inmiddels ook door Interpol. Hij ontving gisteren een zogeheten “Red Notice” van de internationale politieorganisatie, en dat betekent dat hij nu op de opsporingslijst van Interpol staat. Luna oprichter zou zich niet verstoppen Inmiddels heeft de oprichter van de ingestorte cryptocurrency

 • Bitcoin stoot 0,1% van totale CO2-uitstoot uit, maar het neemt af

  Het minen van bitcoin (BTC) kost een hoop energie. Dit feit is dan ook een van de belangrijkste tegenargumenten van ‘Bitcoin haters’ die de crypto het liefst ten onder zien gaan, of over zien stappen naar Proof-of-Stake (PoS) zoals Ethereum (ETH) dat deed. Maar hoe groot is de impact van BTC nu echt? Het Cambridge Centre for

 • Bitcoin stijgt en gaat strijd aan met dollar terwijl aandelen dalen

  De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen uren een verrassende wending gemaakt. Terwijl de Amerikaanse S&P 500 de laagste dagsluiting sinds 2020 achter de rug heeft, staat bitcoin op het moment van schrijven ruim 7 procent in de plus. Het lijkt erop dat het monster eindelijk wakker wordt en het de dollar lastig wil maken.

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: