Home » Nieuws » De onverwachte redder van het klimaat? » Crypto Insiders

De onverwachte redder van het klimaat? » Crypto Insiders


Het Proof-of-Work consensus mechanisme van Bitcoin (BTC) staat binnen de mainstream media en politiek bekend als een grote energieslurper. Dat het Bitcoin netwerk veel energie verbruikt valt niet te ontkennen. Het is echter de vraag in hoeverre Bitcoin daadwerkelijk een negatieve impact op het klimaat heeft. Volgens tech-ondernemer en zelfbenoemd klimaatactivist Daniel Batten kan Bitcoin namelijk weleens de onverwachte redder van onze planeet zijn. Bitcoin heeft namelijk een extreem stimulerende werking op investeringen in duurzame energie. Terwijl duurzame energie momenteel nog een relatief klein deel van de totale energiemix beslaat, kan dat volgens Batten dankzij Bitcoin groeien naar 70 procent in 2030.

De problematische energiemix

Op het moment van schrijven vormen duurzame bronnen van energie slechts een klein percentage van de energiemix. Als we op deze voet doorgaan, dan komt de hoeveelheid duurzame energie in de mix voor 2030 op ongeveer 24 procent uit. Volgens Batten is dat bij lange na niet genoeg om de uit de hand lopende klimaatverandering de baas te worden.

De hoeveelheid zonne- en windenergie in de mix neemt wel degelijk toe en vervuilende bronnen als olie, kolen en gas lijken hun piek te hebben gehad. De toename van zonne-energie verloopt echter trager en trager. Tien jaar geleden groeide zonne-energie nog met 54 procent per jaar, terwijl dat percentage in 2020 nog maar op 22 procent lag. De adoptie en verspreiding van zowel zonne- als windenergie vertraagt en dat is volgens Batten zorgwekkend.

Volgens Batten hebben we een katalysator nodig om duurzame energie over het “dode punt” heen te helpen. Vaak heeft een technologie hier een nieuw type klant voor nodig. Bitcoin is volgens Batten de “nieuwe klant” die duurzame energie nodig heeft om een succesverhaal te worden en de planeet te redden. Bitcoin mining is namelijk locatie onafhankelijk, tijdsonafhankelijk en heeft een onstilbare honger naar meer energie. Waarom Bitcoin de ideale klant is voor duurzame energie kunnen we het beste uitleggen met een voorbeeld.

Bitcoin en windmolens

Neem bijvoorbeeld de bouw van een fictief windmolenpark. In de situatie zonder Bitcoin moet de ondernemer de kapitaalmarkt op met een spreadsheet met onzekerheid. Er zijn voor producenten van duurzame energie namelijk vrijwel altijd momenten van overproductie. Het energienet heeft maar een bepaalde behoefte en overproductie betekent normaal gesproken verloren energie. Omdat het lastig is om energie rendabel op te slaan zijn producenten van duurzame energie vaak gedwongen de energie “weg te gooien”.

Dat is in de eerste plaats zonde van de energie, maar ook slecht voor de winstgevendheid van de producent. Bitcoin kan in dit geval fungeren als een zogenaamde “buyer of last resort”. De energie die de producent normaal gesproken moet weggooien kan aan bitcoin miners verkocht worden. Die profiteren zo van goedkope en groene energie en tegelijkertijd maken ze producenten van duurzame energie winstgevender. Wat hogere omzetten en winsten betekent voor de duurzame industrie.

Hogere winsten betekent dat de investeringen er sneller uit zijn en maakt duurzame energie een veiligere investering. Hetgeen volgens Batten zal leiden tot meer investeringen in de industrie en dus een toename van duurzame energie in de energiemix. Batten schat dat Bitcoin het mogelijk maakt om een toename van 20 procent per jaar van zowel nieuwe producenten als uitbreiding van bestaande producenten kunnen realiseren. Bij elkaar betekent dat een groei van 43 procent per jaar.

Als de duurzame industrie er daadwerkelijk in slaagt om met 43 procent per jaar te groeien, dan betekent dit over 8 jaar (in 2030) een energiemix die voor 70 procent bestaat uit duurzame energie. Volgens Batten is het verschil tussen een duurzame energie met Bitcoin en duurzame energie zonder bitcoin als het verschil tussen hoop en ontembare klimaatverandering.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Bitcoin koers pump: Deze prijzen houd ik nu in de gaten

  Bitcoin (BTC) schoot dit weekend aardig in waarde omhoog. De positieve impuls vloeide voort uit het feit dat er een deal is bereikt in de Verenigde Staten omtrent het schuldenplafond. Daarbij leek een short squeeze nog een impuls omhoog te veroorzaken. Meestal zijn pumps in het weekend “scam pumps,” maar hoe zit dit nu? In mijn nieuwe

 • Ethereum trekt fors aan in groene markt, deze crypto stijgt zelfs 1.000%

  De crypto markt ziet eindelijk weer een opleving in mei en dat kort voordat de maand eindigt. In de Verenigde Staten werd tijdens het weekend eindelijk een deal gesloten omtrent het schuldenplafond en dat haalde wat angst uit de markt. Op enkele uitzonderingen na kleurt vrijwel de gehele markt groen vandaag en stijgt de totale

 • Ethereum whales accumuleren flink sinds start van het jaar, bullish?

  Eerder deze maand kon je in het Ethereum nieuws lezen dat het aantal ethereum (ETH) whales, ofwel de grootbezitters binnen het ecosysteem, was gedaald na de langverwachte Shapella update op het netwerk. Deze hard fork maakte het onder andere mogelijk voor investeerders om hun gestakete ETH op te nemen uit de staking contracten. Wanneer er

 • Bitcoin lanceert belangrijke update, dit verandert er

  Bitcoin Core versie 25.0 is nu eindelijk beschikbaar op het GitHub platform, een online platform voor softwareprojecten. De langverwachte update markeert een belangrijke mijlpaal voor het Bitcoin (BTC) netwerk en introduceert een aantal nieuwe functies voor de grootste cryptovaluta op de markt. Wat is Bitcoin Core? Bitcoin Core is de software die gebruikt wordt door nodes

 • Bitcoin schiet naar hoogste prijs in 3 weken door schuldenplafond deal

  Bitcoin (BTC) dipte vorige week nog onder $26.000, maar kon de afgelopen dagen sterk herstellen. Bitcoin brak gisteren door de $27.200, gisterenavond door de $27.600 en tikte afgelopen nacht een piek aan van $28.450, de hoogste prijs in drie weken. Vervolgens leek de koers vanochtend support op te zoeken rond $28.000, maar zakt daar op

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: