Home » Nieuws » DeFi vormt steeds groter risico, heeft regulatie nodig » Crypto Insiders

DeFi vormt steeds groter risico, heeft regulatie nodig » Crypto Insiders


Het International Monetary Fund (IMF) is al jaren vrij sceptisch over alles wat met cryptocurrencies te maken heeft. Dat is ook niet vreemd, crypto vormt een alternatief voor de fiat-valuta, terwijl het IMF doorgaans nogal een vinger in de pap heeft bij overheden en centrale banken. Toch laat de internationale organisatie af en toe los dat crypto niet volledig verboden moet worden. Een nieuw onderzoek van het IMF gaat in op Decentralized Finance (DeFi).

Oekraïne belangrijk onderwerp

Het ‘Global Financial Stability Report’ vormt een alomvattend beeld van de wereldwijde monetaire situatie. Oekraïne vormt hier een belangrijk onderdeel van. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn de markten voor grondstoffen, die de afgelopen tijd nogal volatiel waren. Dat kan gevolgen hebben voor inflatie, de bronnen van het onderzoek verwachten dat deze ook nu nog wel even hoog zal blijven. De verwachtingen van inflatie zijn hard toegenomen sinds de invasie van Oekraïne.

DeFi uitgebreid aan bod

Volgens het IMF moet er beter gelet worden op de risico’s die cryptocurrencies kunnen veroorzaken. Opvallend genoeg worden met name stablecoins en gecentraliseerde exchanges, bijvoorbeeld exchanges als Bitvavo, aangehaald. Regulatoren zitten tegenwoordig bovenop dit soort partijen. Zo mogen gecentraliseerde crypto-exchanges geen diensten aan Russen aanbieden. Stablecoin-uitgevers moeten ervoor zorgen dat de reserves van hun tokens op orde zijn.

Toch schroomt de organisatie niet van het woord DeFi in het 104 pagina’s tellende onderzoek: het wordt maar liefst 150 keer genoemd. Volgens de onderzoekers heeft in DeFi 75% van al het onderpand een volatiel karakter, dit zijn dus geen stablecoins. Tegelijkertijd wordt er voor 90% geleend in stablecoins. Geen vreemde waarneming, als je je bedenkt dat veel DeFi-gebruikers van mening zullen zijn dat DeFi de toekomst is en dat fiat-valuta (stablecoins) minder waard zullen worden.

Een aantal belangrijke eigenschappen van het huidige DeFi-landschap. Bron: IMF.

Het IMF benadrukt dat DeFi niet vrij is van risico’s die te maken hebben met sentiment, liquiditeit, krediet, praktische problemen en cyberaanvallen. Daarnaast kunnen protocollen vanuit het niets softwareproblemen hebben. Afgaande op hoe vaak er fouten in software worden gevonden zal dat ook nog wel gaan gebeuren. Het IMF is duidelijk van mening dat het concept een groter gevaar wordt als het hard blijft groeien zonder goede regulatie.

Als markten niet voorbereid zijn op zulke risico’s, dan kan een liquidatie erg prijzig zijn. De waarde van een volatiel onderpand daalt namelijk tijdens een crisis. Dat leidt ertoe dat een groter deel van het onderpand word naar de creditor gaat. Het IMF benadrukt dat Decentralized Finance minder decentraal is dan je zou denken. Vaak komt de liquiditeit van een heel klein aantal partijen, waardoor de markt afhankelijk is van deze groepen. Het volledige onderzoek en een samenvattende infographic vind je op de site van het IMF.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • EU wil €2,4 miljard binnenhalen met crypto-belasting: documenten

  De Europese Unie is een van de meest vooraanstaande partijen als het gaat om regulatie. Het MiCA-wetsvoorstel dat eerder dit jaar is goedgekeurd moet eind volgend jaar officieel gelden. Helaas komen dit soort regulaties niet uit de lucht vallen, de overheid moet namelijk ook gefinancierd worden. Nieuwe belastingen voor crypto-investeerders moeten de oplossing gaan vormen.

 • Crypto recap 06-12: Dogecoin stijgt na Twitter-gerucht, XRP nieuws en meer

  Goedemorgen! Als je regelmatig Crypto Insiders in de gaten houdt dan weet je dat het crypto nieuws nooit stilstaat. De ontwikkelingen volgen zich in razend tempo op en dus kan je soms het overzicht missen. Daarom zetten wij iedere ochtend het belangrijkste nieuws voor je op een rij. In deze editie vind je interessant ripple

 • Veroorzaakt de Amerikaanse schuldenberg een nieuwe bullrun voor bitcoin?

  Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord over de gigantische Amerikaanse overheidsschuld. Inmiddels is de schuldenberg gegroeid tot het duizelingwekkende bedrag van 31,3 biljoen dollar. In theorie kan Amerika natuurlijk onbeperkt dollars printen, waardoor je zou denken dat dit geen probleem is. De realiteit is echter anders. In dit artikel leg ik haarfijn uit hoe de schuldenberg

 • Bitcoin lijkt beter bestand tegen een recessie dan Meta

  Er wordt vaak gerefereerd naar Bitcoin (BTC) als een hedge tegen inflatie, maar 2022 heeft de tegenstanders van deze uitspraak een dienst weten te bewijzen. De koers van bitcoin is momenteel namelijk ongeveer 75% verwijderd van zijn all-time high in november 2021. Verreweg de meeste altcoins zijn zelfs nog verder in elkaar gezakt dit jaar

 • Timo’s take: Dit kan je tijdens de strenge cryptowinter blijven doen

  Als crypto-enthousiasteling zijn het moeilijke tijden; de koersen staan in het rood en bedrijven op instorten. Dit vormt natuurlijk weer nieuwe munitie voor allerlei media die schrijven dat crypto zoals bitcoin (BTC) “zeepbellen” zijn. Zelfs de Europese Centrale Bank (ECB) stelt dat BTC op weg is naar irrelevantie. Maar het feit is dat crypto er

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: