Home » Nieuws » Ethereum bedenker Vitalik Buterin deelt visie voor ‘layer-3’ protocols

Ethereum bedenker Vitalik Buterin deelt visie voor ‘layer-3’ protocols


Ethereum (ETH) verwerkt op het moment van schrijven gemiddeld 15 transacties per seconde. Om dat getal op te schalen zijn inmiddels verschillende layer-2 oplossingen bedacht. Dit zijn protocollen die als tweede laag op Ethereum gebouwd zijn. Ethereum oprichter Vitalik Buterin verwacht dat layer-3 oplossingen een compleet andere functie krijgen.

Wat zijn layer-3 oplossingen?

Buterin deelt zijn visie over layer-3 oplossingen in een blogpost van 17 september, waarin hij drie toepassingen voor deze ontwikkeling beschrijft. De mede-oprichter van Ethereum zegt dat een derde laag op de blockchain alleen zinvol is als het nieuwe functies mogelijk maakt.

“Een derde laag die zich op dezelfde manier als de tweede laag focust op het opschalen van de blockchain werkt over het algemeen niet goed.”

Aldus Buterin. De tweede laag van Ethereum maakt gebruik van Zero-Knowledge (ZK) Rollup technologie, iets wat de derde laag van Ethereum volgens hem zeker niet moet doen.

“Maar een architectuur voor de derde laag die andere doeleinden dient kan werken”, zo schrijft Buterin verder. Eén van de toepassingen die hij voor zich ziet is “aangepaste functionaliteit”, waarmee hij doelt op privacy-toepassingen.

Een andere toepassing die Buterin ziet is “specialistisch schalen”, waarbij specifieke applicaties, die de Ethereum Virtual Machine niet gebruiken voor hun berekeningen, op een meer eenvoudige manier kunnen schalen.

Als laatste geeft Buterin aan dat bedrijven die de Ethereum blockchain willen gebruiken ook middels een derde laag kunnen werken. Dit zijn vaak projecten die niet compleet decentraal hoeven te zijn, waardoor het voldoende is om eens in de zoveel tijd wat data te parkeren op de Ethereum blockchain.


Bitvavo giveaway

Bitvavo gaat een aantal van onze lezers verrassen met kaarten voor de Nations league wedstrijd Nederland – België op zondag 25 september! Niet alleen worden er kaarten weggegeven, ook zullen er andere Oranje prijzen worden verloot onder trouwe lezers.

Zie jij het bijwonen van de wedstrijd Nederland 🇳🇱 – België 🇧🇪 op andermans kosten wel zitten, meld je dan hieronder aan met je eigen naam en je e-mailadres. Met een beetje geluk zit jij dan over iets meer dan twee weken in het stadion!

Heb je een account bij Bitvavo? Geef dan dit e-mailadres op

Wees er wel snel bij, want met de winnaars wordt op woensdag 21 september contact opgenomen!


Schaalbaarheidsvoordelen voor Ethereum

Ondanks het feit dat Vitalik Buterin aangeeft dat de derde laag van Ethereum in principe niet gericht is op schaalbaarheid, levert het op dit gebied enkele voordelen op. Eén argument voor het drie-lagen model ten opzichte van het twee-lagen model, is dat het mogelijk is om een compleet sub-ecosysteem in een bestaande rollup onder te brengen.

In de bovenstaande afbeelding is dat visueel in beeld gebracht. Waar gespecialiseerde applicaties en privacy-oplossingen in een twee-lagen systeem aan de eerste laag gekoppeld zijn, kan dat in een drie-lagen systeem anders geregeld worden. Daar is het mogelijk om die toepassingen in een bestaande rollup onder te brengen.

De uitspraken van Buterin komen overigens na de nieuwe ‘recursive validity proofs’ van Starkware, die klaarblijkelijk de potentie hebben om Ethereum oneindig op te schalen. “Met recursive rollups en proofs, kunnen we in theorie onbeperkt opschalen”, meldde onlangs Declan Fox in recent Ethereum nieuws.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Experts zien zwakte in de bitcoin koers en delen nieuwe analyse

  Leden van Crypto Insiders Premium ontvangen wekelijks nieuwe technische analyses van meer dan 20 cryptovaluta. Ook kom je in contact met ervaren handelaren, analisten en een community van meer dan 1.000 leden. In dit artikel delen we een recente analyse van bitcoin (BTC) die eerder in onze premium groep is gedeeld. Ben je nog geen

 • Voormalig Coinbase medewerker bekent schuld voor insider trading

  Ishan Wahi, een voormalig productmanager van Coinbase Global, bekent tegenover een Amerikaanse rechter schuld voor insider trading, oftewel het handelen met voorkennis. Wahi werd vorig jaar zomer opgepakt. Het gaat in de Verenigde Staten om de eerste officiële rechtszaak voor de handel met voorkennis in crypto. Zeker bij een beursplatform als Coinbase kan dat om

 • Cardano DeFi platform Sundaeswap houdt eerste stemronde

  Sundaeswap, een relatief nieuw decentralized finance (DeFi) platform op het Cardano (ADA) netwerk, gaat aan de slag met een nieuw voorstel waar token bezitters mogen stemmen over hoe het platform bestuurd wordt. Deze ontwikkeling laat bezitters met minimaal 10.000 SUNDAE tokens voorstellen doen waarover vervolgens gestemd wordt. Het is een mooi voorbeeld van een decentralized

 • Eerste ETH opnames op Ethereum testnet succesvol

  De mogelijkheid om ethereum (ETH) op te nemen uit het ETH 2.0 staking contract komt stapsgewijs steeds dichterbij. Afgelopen week werd een nieuw testnet onder de codenaam Zhejiang gelanceerd en deze week werd de Shanghai-Capella (Shapella) upgrade doorgevoerd. De eerste ETH opnames zijn inmiddels succesvol afgerond, maken de ontwikkelaars bekend. And we hit Shapella on

 • AI crypto stijgen hard, dit is waarom

  Sinds ChatGPT de mainstream heeft bereikt, is artificial intelligence hét onderwerp van het moment. ChatGPT is een AI chatbot die binnen enkele dagen al meer dan één miljoen gebruikers wist binnen te harken. Onlangs kon je in het crypto nieuws lezen dat steeds meer mensen de opkomst van AI een belangrijkere ontwikkeling vinden dan die

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: