Home » Nieuws » Ethereum bedenker Vitalik Buterin deelt visie voor ‘layer-3’ protocols

Ethereum bedenker Vitalik Buterin deelt visie voor ‘layer-3’ protocols


Ethereum (ETH) verwerkt op het moment van schrijven gemiddeld 15 transacties per seconde. Om dat getal op te schalen zijn inmiddels verschillende layer-2 oplossingen bedacht. Dit zijn protocollen die als tweede laag op Ethereum gebouwd zijn. Ethereum oprichter Vitalik Buterin verwacht dat layer-3 oplossingen een compleet andere functie krijgen.

Wat zijn layer-3 oplossingen?

Buterin deelt zijn visie over layer-3 oplossingen in een blogpost van 17 september, waarin hij drie toepassingen voor deze ontwikkeling beschrijft. De mede-oprichter van Ethereum zegt dat een derde laag op de blockchain alleen zinvol is als het nieuwe functies mogelijk maakt.

“Een derde laag die zich op dezelfde manier als de tweede laag focust op het opschalen van de blockchain werkt over het algemeen niet goed.”

Aldus Buterin. De tweede laag van Ethereum maakt gebruik van Zero-Knowledge (ZK) Rollup technologie, iets wat de derde laag van Ethereum volgens hem zeker niet moet doen.

“Maar een architectuur voor de derde laag die andere doeleinden dient kan werken”, zo schrijft Buterin verder. Eén van de toepassingen die hij voor zich ziet is “aangepaste functionaliteit”, waarmee hij doelt op privacy-toepassingen.

Een andere toepassing die Buterin ziet is “specialistisch schalen”, waarbij specifieke applicaties, die de Ethereum Virtual Machine niet gebruiken voor hun berekeningen, op een meer eenvoudige manier kunnen schalen.

Als laatste geeft Buterin aan dat bedrijven die de Ethereum blockchain willen gebruiken ook middels een derde laag kunnen werken. Dit zijn vaak projecten die niet compleet decentraal hoeven te zijn, waardoor het voldoende is om eens in de zoveel tijd wat data te parkeren op de Ethereum blockchain.


Bitvavo giveaway

Bitvavo gaat een aantal van onze lezers verrassen met kaarten voor de Nations league wedstrijd Nederland – België op zondag 25 september! Niet alleen worden er kaarten weggegeven, ook zullen er andere Oranje prijzen worden verloot onder trouwe lezers.

Zie jij het bijwonen van de wedstrijd Nederland 🇳🇱 – België 🇧🇪 op andermans kosten wel zitten, meld je dan hieronder aan met je eigen naam en je e-mailadres. Met een beetje geluk zit jij dan over iets meer dan twee weken in het stadion!

Heb je een account bij Bitvavo? Geef dan dit e-mailadres op

Wees er wel snel bij, want met de winnaars wordt op woensdag 21 september contact opgenomen!


Schaalbaarheidsvoordelen voor Ethereum

Ondanks het feit dat Vitalik Buterin aangeeft dat de derde laag van Ethereum in principe niet gericht is op schaalbaarheid, levert het op dit gebied enkele voordelen op. Eén argument voor het drie-lagen model ten opzichte van het twee-lagen model, is dat het mogelijk is om een compleet sub-ecosysteem in een bestaande rollup onder te brengen.

In de bovenstaande afbeelding is dat visueel in beeld gebracht. Waar gespecialiseerde applicaties en privacy-oplossingen in een twee-lagen systeem aan de eerste laag gekoppeld zijn, kan dat in een drie-lagen systeem anders geregeld worden. Daar is het mogelijk om die toepassingen in een bestaande rollup onder te brengen.

De uitspraken van Buterin komen overigens na de nieuwe ‘recursive validity proofs’ van Starkware, die klaarblijkelijk de potentie hebben om Ethereum oneindig op te schalen. “Met recursive rollups en proofs, kunnen we in theorie onbeperkt opschalen”, meldde onlangs Declan Fox in recent Ethereum nieuws.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Kolen nog populairste bron voor bitcoin mining, maar gebruik neemt af

  Een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) openbaarde dinsdag groot nieuws over de bitcoin (BTC) mining sector. Volgens het onderzoek is de ‘elektriciteitsmix’ voor bitcoin mining de laatste jaren aan het veranderen. Fossiele brandstoffen in bitcoin mining Volgens het onderzoek werd begin dit jaar 62% van de elektriciteit voor bitcoin mining geproduceerd

 • Zo bepaal je de waarde van de populaire PostNL NFT’s

  Een paar dagen geleden ging PostNL van start met de mainsale van hun unieke NFT-cryptopostzegels. Deze ‘NL crypto stamp’ bleek razend populair tijdens de voorverkoop en ook tijdens de meest recente verkoopronde gingen de cryptopostzegels als warme broodjes over de toonbank. Niet alleen verzamelaars waren enorm geïnteresseerd, ook crypto-handelaren wilden niet buiten de boot vallen

 • Gezochte Terra Luna oprichter Do Kwon ontkent dat hij zich verstopt

  Terra (LUNA) oprichter Do Kwon wordt niet alleen gezocht door de Zuid-Koreaanse autoriteiten, maar inmiddels ook door Interpol. Hij ontving gisteren een zogeheten “Red Notice” van de internationale politieorganisatie, en dat betekent dat hij nu op de opsporingslijst van Interpol staat. Luna oprichter zou zich niet verstoppen Inmiddels heeft de oprichter van de ingestorte cryptocurrency

 • Bitcoin stoot 0,1% van totale CO2-uitstoot uit, maar het neemt af

  Het minen van bitcoin (BTC) kost een hoop energie. Dit feit is dan ook een van de belangrijkste tegenargumenten van ‘Bitcoin haters’ die de crypto het liefst ten onder zien gaan, of over zien stappen naar Proof-of-Stake (PoS) zoals Ethereum (ETH) dat deed. Maar hoe groot is de impact van BTC nu echt? Het Cambridge Centre for

 • Bitcoin stijgt en gaat strijd aan met dollar terwijl aandelen dalen

  De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen uren een verrassende wending gemaakt. Terwijl de Amerikaanse S&P 500 de laagste dagsluiting sinds 2020 achter de rug heeft, staat bitcoin op het moment van schrijven ruim 7 procent in de plus. Het lijkt erop dat het monster eindelijk wakker wordt en het de dollar lastig wil maken.

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: