Home » Nieuws » Vergeet je bitcoin niet aan te geven bij de Belastingdienst » Crypto Insiders

Vergeet je bitcoin niet aan te geven bij de Belastingdienst » Crypto Insiders

Registreer je vandaag bij Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo! En ontvang €1.000,00 aan trading fee's!

Het belastingseizoen is weer in volle gang. In de periode van 1 maart tot 1 mei is iedere belastingplichtige Nederlander verplicht om zijn aangifte te doen. Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies zijn digitale valuta die bedacht zijn om compleet onafhankelijk van het traditionele financiële systeem te leven. Om die reden zijn er nog altijd veel mensen die het idee hebben dat ze hun bitcoin niet hoeven aan te geven bij de Belastingdienst. Mocht je echter van plan zijn om ooit iets te kopen met je bitcoin, dan is het zeker aan te raden om in de periode van 1 maart tot 1 mei ook jouw bitcoin-vermogen kenbaar te maken bij de Belastingdienst.

In eerste instantie doe je dit door aan te vinken dat je bitcoin of andere cryptovaluta bezit. Het is een simpele stap in het proces. In principe hoef je de Belastingdienst niet te vertellen hoeveel bitcoin je precies bezit. Het enige wat je moet doen is aangeven dat je bitcoin of andere crypto’s bezit en daarna begint het rekenen.

Hoe geef je bitcoin aan bij de Belastingdienst?

Bitcoin valt onder de noemer vermogen en komt daardoor terecht in de beruchte box 3 van ons belastingstelsel. Binnen box 3 geldt een heffingsvrij vermogen van 50.650 euro. Wat betekent dat je pas belasting gaat betalen in box 3 als je vermogen boven dit bedrag uitkomt. Om je bitcoin-vermogen te bepalen moet je terug naar 1 januari van het belastingjaar waarover je aangifte doet.

Dit jaar doen we belastingaangifte over 2021 en moeten we dus als eerste de bitcoin koers van 1 januari 2021 opduiken. Die koers schrijf je op en vervolgens vermenigvuldig je die koers met het aantal bitcoin of andere cryptocurrency’s die je hebt. Dat getal is het vermogen waarover je belasting moet betalen en daar mag je de heffingsvrije voet van 50.650 euro aftrekken. Over de eerste 50.650 euro betaal je dus geen belasting.

Blijft er dan nog vermogen over? Dan ben je afhankelijk van je vermogen belastingplichtig over een fictief rendement. Over de eerste 50.000 euro boven de heffingsvrije voet betaal je effectief 0,589 procent belasting. Over de volgende 900.000 euro betaal je 1,395 procent en kom je daar nog boven dan betaal je voor iedere extra euro 1,7639 procent belasting.

De meest eenvoudige manier om dit bij te houden is door ieder jaar netjes op 1 januari even te noteren hoeveel bitcoin je hebt en een koers voor die dag uit te kiezen. Vervolgens kun je dit bij de belastingaangifte invullen en zo voorkom je dat je tegen problemen aanloopt als je ineens een duur huis of andere grote aankopen doet met je bitcoin.

2
Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Video: hoofdanalist Crypto Insiders bekijkt bitcoin, cardano en meer

  Afgelopen week verzorgde onze hoofdanalist, Albert, ook bekend als AppY Crypto, een exclusieve live ask me anything (AMA) sessie voor onze leden. De video is vanaf vandaag ook terug te zien voor alle bezoekers van Crypto Insiders! Klik op de onderstaande video om de AMA te bekijken. Technische crypto analyses, nu voor iedereen! In deze

 • Op-een-na grootste Amerikaanse elektriciteitsbedrijf onderzoekt bitcoin mining

  Justin Orkney, Lead Rates and Regulatory Strategy Analyst bij Duke Energy, was op 26 juni te gast bij de bitcoin (BTC), energie en milieu podcast van Troy Cross. Hier bevestigde Orkney dat Duke Energy onderzoek doet naar bitcoin mining en dat de resultaten zullen aangeven hoe zij miners het beste kunnen aannemen voordat ze dit

 • Gaat Bitcoin nog verder dalen? John bekijkt BTC, AVAX en meer

  Er staat weer een nieuwe crypto analyes video van John voor jullie klaar. In deze video buigt John zich over de een mogelijke recessie, die wellicht zelfs al begonnen is. Daarnaast werpt John een blik op de koers van onder meer bitcoin (BTC), ethereum (ETH), tezos (XTZ) en avalanche (AVAX). Dit en nog meer zie

 • Cardano lanceert ‘Vasil hard fork’ op testnet

  Het Cardano (ADA) netwerk heeft gisteren een uiterst belangrijke mijlpaal op weg naar de uitrol van de langverwachte Vasil hard fork succesvol behaald. De hard fork werd namelijk met succes gelanceerd op het Cardano testnet. Hiermee komt een daadwerkelijke lancering op het mainnet van Cardano weer een stap dichterbij. Cardano Vasil hard fork Gisteren maakte

 • Binance-CEO sloeg bailouts crypto bedrijven af

  De afgelopen maand zijn er veel bedrijven in de cryptocurrency-industrie financieel in de problemen gekomen. Sommige bedrijven verdienden een bailout, en de Amerikaanse exchange FTX was er vroeg bij. Het gaf BlockFi al een bailout, en binnenkort komen daar vermoedelijk Bitcoin-miners bij. Maar Binance CEO Changpeng Zhao verklaart dat Binance eigenlijk eerder was dan FTX.

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: