Home » Nieuws » Zoveel zou het netwerk verbruiken

Zoveel zou het netwerk verbruiken


Arcane research heeft een uitgebreide analyse gedeeld over de ontwikkeling van de energieconsumptie van Bitcoin (BTC) in de toekomst. Bitcoin en andere Proof of Work (PoW) netwerken ontvangen al langere tijd kritiek omtrent hun energie verbruik. In dit artikel vatten we de belangrijke conclusies van het Arcane research onderzoek samen.

Drijvers voor Bitcoin energieconsumptie

De energieconsumptie van de nummer 1 cryptocurrency wordt beïnvloedt door een combinatie van factoren. Belangrijk zijn de bitcoin koers, transactie kosten die miners ontvangen en de gemiddelde elektriciteitskosten per miner.

Bitcoin koers

Een stijgende bitcoin koers verhoogt de winst die miners behalen op hun operatie. De crypto mining industrie is hyper competitief en een verhoogde koers zal van nature meer miners aantrekken om bitcoin te minen. Omdat meer miners concurreren voor het minen van een block resulteert dit in een hogere energie verbruik.

Transactiekosten

Per block die gemined wordt ontvangt de miner bitcoin waarvan een deel uit transactiekosten bestaat (betaald door gebruikers) en nieuw gecreëerde bitcoin. Momenteel zjin de verdiensten aan transactie kosten relatief laag, maar naarmate de halving (het afnemen van mining verdiensten over tijd) vordert vormen de transactiekosten verdiensten een steeds groter deel van de mining winst.

Dit betekent dat als het betalingsverkeer op het netwerk toeneemt de transactie verdiensten voor miners toe zullen nemen. Samen met de halving wordt dit effect versterkt. Adoptiegroei van het Bitcoin netwerk als betaalmiddel zal zorgen voor meer miner concurrentie en dus energie verbruik.

Elektriciteitskosten

Hoge elektriciteitskosten zullen ervoor zorgen dat minder bitcoin miners hun operatie succesvol kunnen draaien wat resulteert in lagere energieverbuik. Bij lagere energiekosten zullen meer miners concureren voor een block waardoor het energieverbruik zal toenemen.

Bitcoin energieverbruik in 2040

In het onderzoek van Arcane research worden verschillende scenarios geschetst. Zo worden er verschillende prijs scenario’s gemodelleerd in het jaar 2040, bestaande uit een bullish scenario (bitcoin koers is $2 miljoen) een neutraal scenario (koers is $500.000) en een bearish scenario (koers is $100.000).

In Figuur 1 zijn voor de drie scenario’s het energieconsumptie verloop weergegeven tot 2040. Uit de figuur is direct duidelijk dat een hoge koers zorgt voor een significant hogere energieconsumptie, waarbij een 20x hogere koers zorgt voor een 20x hogere energieconsumptie. Desalniettemin zal volgens het model bij een bullish scenario de totale energieconsumptie nog steeds slechts 0.36% van de globale energieconsumptie bedragen (de analist is hierbij uitgegaan van 2% globale energieconsumptie groei per jaar), momenteel bedraagt de energieconsumptie van bitcoin mining 0.05% van de globale energieconsumptie.

Figuur 1: Energieverbruik van bitcoin in de toekomst (bron; Arcane research)

Uit de analyse wordt duidelijk dat de energieconsumptie van het Bitcoin netwerk significant kan toenemen naarmate de koers van bitcoin stijgt. Echter zal dit alleen gebeuren als de netwerk vraag sterk toeneemt. Dit zal voornamelijk gebeuren als bitcoin succesvol is als betaalmiddel. In dat geval staat een energieverbruik van slechts 0.36% van de globale energieconsumptie in het niet tegenover een functionerend  globaal, veilig en decentraal betalingsnetwerk.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Wintermute crypto hack van $160 miljoen was mogelijk ‘inside job’

  Om de zoveel tijd horen we weer over een DeFi platform dat door een kwetsbaarheid in de smart contracts miljoenen kwijtgeraakt is. Onlangs was het raak bij market maker Wintermute, waar voor ruim $160 miljoen dollar aan crypto buitgemaakt is. Het bijzondere aan de ‘hack’ van Wintermute is dat er geruchten gaan dat het om

 • Kolen nog populairste bron voor bitcoin mining, maar gebruik neemt af

  Een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) openbaarde dinsdag groot nieuws over de bitcoin (BTC) mining sector. Volgens het onderzoek is de ‘elektriciteitsmix’ voor bitcoin mining de laatste jaren aan het veranderen. Fossiele brandstoffen in bitcoin mining Volgens het onderzoek werd begin dit jaar 62% van de elektriciteit voor bitcoin mining geproduceerd

 • Zo bepaal je de waarde van de populaire PostNL NFT’s

  Een paar dagen geleden ging PostNL van start met de mainsale van hun unieke NFT-cryptopostzegels. Deze ‘NL crypto stamp’ bleek razend populair tijdens de voorverkoop en ook tijdens de meest recente verkoopronde gingen de cryptopostzegels als warme broodjes over de toonbank. Niet alleen verzamelaars waren enorm geïnteresseerd, ook crypto-handelaren wilden niet buiten de boot vallen

 • Gezochte Terra Luna oprichter Do Kwon ontkent dat hij zich verstopt

  Terra (LUNA) oprichter Do Kwon wordt niet alleen gezocht door de Zuid-Koreaanse autoriteiten, maar inmiddels ook door Interpol. Hij ontving gisteren een zogeheten “Red Notice” van de internationale politieorganisatie, en dat betekent dat hij nu op de opsporingslijst van Interpol staat. Luna oprichter zou zich niet verstoppen Inmiddels heeft de oprichter van de ingestorte cryptocurrency

 • Bitcoin stoot 0,1% van totale CO2-uitstoot uit, maar het neemt af

  Het minen van bitcoin (BTC) kost een hoop energie. Dit feit is dan ook een van de belangrijkste tegenargumenten van ‘Bitcoin haters’ die de crypto het liefst ten onder zien gaan, of over zien stappen naar Proof-of-Stake (PoS) zoals Ethereum (ETH) dat deed. Maar hoe groot is de impact van BTC nu echt? Het Cambridge Centre for

® Cryp-Tic.nl
%d bloggers liken dit: