Home » Nieuws » Zoveel zou het netwerk verbruiken

Zoveel zou het netwerk verbruiken


Arcane research heeft een uitgebreide analyse gedeeld over de ontwikkeling van de energieconsumptie van Bitcoin (BTC) in de toekomst. Bitcoin en andere Proof of Work (PoW) netwerken ontvangen al langere tijd kritiek omtrent hun energie verbruik. In dit artikel vatten we de belangrijke conclusies van het Arcane research onderzoek samen.

Drijvers voor Bitcoin energieconsumptie

De energieconsumptie van de nummer 1 cryptocurrency wordt beïnvloedt door een combinatie van factoren. Belangrijk zijn de bitcoin koers, transactie kosten die miners ontvangen en de gemiddelde elektriciteitskosten per miner.

Bitcoin koers

Een stijgende bitcoin koers verhoogt de winst die miners behalen op hun operatie. De crypto mining industrie is hyper competitief en een verhoogde koers zal van nature meer miners aantrekken om bitcoin te minen. Omdat meer miners concurreren voor het minen van een block resulteert dit in een hogere energie verbruik.

Transactiekosten

Per block die gemined wordt ontvangt de miner bitcoin waarvan een deel uit transactiekosten bestaat (betaald door gebruikers) en nieuw gecreëerde bitcoin. Momenteel zjin de verdiensten aan transactie kosten relatief laag, maar naarmate de halving (het afnemen van mining verdiensten over tijd) vordert vormen de transactiekosten verdiensten een steeds groter deel van de mining winst.

Dit betekent dat als het betalingsverkeer op het netwerk toeneemt de transactie verdiensten voor miners toe zullen nemen. Samen met de halving wordt dit effect versterkt. Adoptiegroei van het Bitcoin netwerk als betaalmiddel zal zorgen voor meer miner concurrentie en dus energie verbruik.

Elektriciteitskosten

Hoge elektriciteitskosten zullen ervoor zorgen dat minder bitcoin miners hun operatie succesvol kunnen draaien wat resulteert in lagere energieverbuik. Bij lagere energiekosten zullen meer miners concureren voor een block waardoor het energieverbruik zal toenemen.

Bitcoin energieverbruik in 2040

In het onderzoek van Arcane research worden verschillende scenarios geschetst. Zo worden er verschillende prijs scenario’s gemodelleerd in het jaar 2040, bestaande uit een bullish scenario (bitcoin koers is $2 miljoen) een neutraal scenario (koers is $500.000) en een bearish scenario (koers is $100.000).

In Figuur 1 zijn voor de drie scenario’s het energieconsumptie verloop weergegeven tot 2040. Uit de figuur is direct duidelijk dat een hoge koers zorgt voor een significant hogere energieconsumptie, waarbij een 20x hogere koers zorgt voor een 20x hogere energieconsumptie. Desalniettemin zal volgens het model bij een bullish scenario de totale energieconsumptie nog steeds slechts 0.36% van de globale energieconsumptie bedragen (de analist is hierbij uitgegaan van 2% globale energieconsumptie groei per jaar), momenteel bedraagt de energieconsumptie van bitcoin mining 0.05% van de globale energieconsumptie.

Figuur 1: Energieverbruik van bitcoin in de toekomst (bron; Arcane research)

Uit de analyse wordt duidelijk dat de energieconsumptie van het Bitcoin netwerk significant kan toenemen naarmate de koers van bitcoin stijgt. Echter zal dit alleen gebeuren als de netwerk vraag sterk toeneemt. Dit zal voornamelijk gebeuren als bitcoin succesvol is als betaalmiddel. In dat geval staat een energieverbruik van slechts 0.36% van de globale energieconsumptie in het niet tegenover een functionerend  globaal, veilig en decentraal betalingsnetwerk.


Dit nieuws is afkomstig van:

Crypto-insiders.nl

Nick

Het laatste nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Crypto-Insiders.nl


 • Experts zien zwakte in de bitcoin koers en delen nieuwe analyse

  Leden van Crypto Insiders Premium ontvangen wekelijks nieuwe technische analyses van meer dan 20 cryptovaluta. Ook kom je in contact met ervaren handelaren, analisten en een community van meer dan 1.000 leden. In dit artikel delen we een recente analyse van bitcoin (BTC) die eerder in onze premium groep is gedeeld. Ben je nog geen

 • Voormalig Coinbase medewerker bekent schuld voor insider trading

  Ishan Wahi, een voormalig productmanager van Coinbase Global, bekent tegenover een Amerikaanse rechter schuld voor insider trading, oftewel het handelen met voorkennis. Wahi werd vorig jaar zomer opgepakt. Het gaat in de Verenigde Staten om de eerste officiële rechtszaak voor de handel met voorkennis in crypto. Zeker bij een beursplatform als Coinbase kan dat om

 • Cardano DeFi platform Sundaeswap houdt eerste stemronde

  Sundaeswap, een relatief nieuw decentralized finance (DeFi) platform op het Cardano (ADA) netwerk, gaat aan de slag met een nieuw voorstel waar token bezitters mogen stemmen over hoe het platform bestuurd wordt. Deze ontwikkeling laat bezitters met minimaal 10.000 SUNDAE tokens voorstellen doen waarover vervolgens gestemd wordt. Het is een mooi voorbeeld van een decentralized

 • Eerste ETH opnames op Ethereum testnet succesvol

  De mogelijkheid om ethereum (ETH) op te nemen uit het ETH 2.0 staking contract komt stapsgewijs steeds dichterbij. Afgelopen week werd een nieuw testnet onder de codenaam Zhejiang gelanceerd en deze week werd de Shanghai-Capella (Shapella) upgrade doorgevoerd. De eerste ETH opnames zijn inmiddels succesvol afgerond, maken de ontwikkelaars bekend. And we hit Shapella on

 • AI crypto stijgen hard, dit is waarom

  Sinds ChatGPT de mainstream heeft bereikt, is artificial intelligence hét onderwerp van het moment. ChatGPT is een AI chatbot die binnen enkele dagen al meer dan één miljoen gebruikers wist binnen te harken. Onlangs kon je in het crypto nieuws lezen dat steeds meer mensen de opkomst van AI een belangrijkere ontwikkeling vinden dan die

® Cryp-Tic.nl

%d bloggers liken dit: